Masajul

Atingerea este probabil cea mai veche forma de terapie naturala.

Multi autori afirma ca gestul de a duce mana pe o zona sensibila,de a freca proiectia cutanata a unei zone dureroase face parte din genomul uman.

Textele si ilustratiile antice demonstreaza ca masajul face parte din medicina traditionala populara chineza veche de 4000 de ani ca si medicina ayurvedica indiana. In occident practica dateaza din epoca greco-romana. La grecii pasionati de frumos si educatie fizica masajul se inscrie in cultura populara,era o cutuma ca o baie sa fie urmata de frictionare cu uleiuri.

Hippocrate parintele medicinii occidentale folosea masajul ca metoda de tratament.

In epoca de mijloc si o buna parte din perioada renascentista masajul a fost proscris de catre cler,abia la sfarsitul Renasterii medicii au reintrodus masajul in practica.

In secolul XIX a aparut cuvantul masaj  -"massage"- in vocabularul francez care inseamna presare usoara,palpare.

De la descoperirea circulatiei sanguine de catre Harvey in secolul XVII pana la Piorry care in 1818 a efectuat primele cercetari asupra efectelor masajului,masajul terapeutic nu a incetat sa evolueze,sa-si faca locul sau in societate si sa se integreze in ingrijirile de sanatate.

Se cunoaste existenta a peste 80 de tehnici de masaj si de lucru corporal care se grupeaza in cinci categorii principale:

  • Masaj-kinetoterapie traditionala europeana bazat pe principii de anatomie si fiziologie occidentale si manipularea tesuturilor moi.
  • Traditia moderna nord-americana in aceeasi masura bazata pe principiile de anatomie si fiziologie occidentale dar care integreaza conceptele internationale din care fac parte: masajul californian,neoreichien,neuromuscular.
  • Tehnici de integrare posturala vizeaza remodelarea posturii corporale prin reeducare posturala si a miscarilor:Rolfing,Trager,Hallework.
  • Tehnici orientale bazate pe principiile energetice ale Medicinii traditionale chineze: masaj Tui na,acupunctura,shiatsu,reflexoterapia,Jin Shin Do.
  • Terapii energetice non orientale inspirate din practici vechi de ingrijire ce folosesc pozitionarea mainilor: atingerea terapeutica,reiki,polaritatea.

Eficacitatea masajului a fost observata prin:

  • Scaderea riscului de rupturi perineale in timpul nasterii. Prin cresterea elasticitatii perineale se poate reduce disconfortul sau durerea post-partum ameliorand perioadele nasterii.
  • Scaderea anxietatii Proprietatile relaxante ale masajului pot determina reducerea semnificativa a trairilor anxioase.
  • Contribuie la tratarea depresiei Aufost raportate rezultate pozitive prin  utilizarea masajului in depresiile din timpul sarcinii,la copii,adolescenti,in cancer,boli renale etc.
  • Ameliorarea durerilor lombare